Muziek bezit kracht, bezit emoties.

Zelf maak ik ook muziek, en weet hoe belangrijk muziek kan zijn. Het brengt boodschappen over die wij met simpele woorden soms niet kunnen overbrengen.

Hoe ziet de wereld er uit zonder muziek? In mijn optiek verdomd saai…. Muziek is cultuurgebonden, want elk cultuur kent zijn eigen style.

De roots van muziek liggen in het klassieke gedeelte, maar veel muziek is afgeleid van blues.

Blues is ontstaan tijdens de slavernij. De slaven mochten niet praten maar in plaats daarvan gingen ze zingen. Blues noem ik ook wel “de meest emotionele muziek”. Blues vind ik super om naar te luisteren, de teksten gaan vaak over het leven zelf.  De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals).

Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze ‘blues’ genoemd.

De Afro-Amerikaanse cultuur heeft met blues een geweldige bakermat neergezet voor de hedendaagse muziekindustrie.

Muziek van vandaag de dag vind ik ronduit bagger. De meest belachelijke teksten worden neergezet, de meest seksistische clips worden gemaakt. Muziek vormt de jeugd, en als je ziet hoe het vandaag eruit ziet, de muziek industrie, vind ik het ook niet gek dat meisjes soms een minderwaardigheid complex hebben. Onze muziek industrie is verrot, corrupt. Er zijn maar een paar artiesten die ik waardeer (K-Rino is er 1 van)

Samen met Harm Groote, aka. Boafist, ben ik ook muziek aan het maken. Een eigen label willen wij oprichten. Maar dit wordt meer dan een label voor ons: wij willen mensen iets meegeven. Beetje waarden en normen zeg maar. Niet alleen dit, maar ook een toekomst.

Alle labels gaan voor het geld, wij gaan voor de boodschap. Misschien is dat ook de reden waarom wij moeite hebben met doorbreken, maar wij doen het op onze manier.

Wat ik weiger, is mensen een minderwaardigheid complex te geven. Ik wil mensen die onze muziek luisteren, laten voelen dat zij er iets toe doen, dat zij belangrijk zijn. Geld is niet belangrijk voor mij persoonlijk, de boodschap wel. Dat is ook de reden waarom ik veel artiesten niet goed vind: hun muziek heeft geen diepgang, geen betekenis.

Wil je muziek maken, vind ik dat je een boodschap moet afgeven. Wat de boodschap is, is aan de artiest zelf.

Veel artiesten zijn te vroeg heen gegaan (Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix). Hun muziek blijft voor mij een grote rol spelen in het hedendaagse leven. Ik luister vaak naar hun teksten, naar hun boodschappen. Ik hoop, dat zij NOOIT vergeten zullen worden…

Artiesten zijn er zoveel: de een schrijft, de ander produceert, de ander componeert. Maar ieder maakt deel uit van een geheel.

Muziek is belangrijk. Muziek is de toekomst. Daarom: do not pirate music!

DON’T LET THE MUSIC DIE!

Namaste

 

Advertenties